Gotowanie dla każdego, czyli kilka prostych trików które pomogą ci podczas gotowania

Gotowanie dla każdego, czyli kilka prostych trików które pomogą ci podczas gotowania
5 głosów 3

Gotowanie to już nie tylko obowiązek ale i przyjemność, hobby. Świeże składniki i aromatyczne przyprawy spowodują, że od razu poprawi się nam nastrój. Przepisy możemy znaleźć zarówno w książkach kucharskich, w internecie ale też od znajomych czy rodziny. Kto z nas nie chciałby poznać tajemnego składnika babcinych pierogów? Ja jednak nie to wam zdradzę. Podpowiem jak ułatwić sobie życie i sprawić, że w prosty sposób nasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Zatem zaczynajmy!

Gotowanie i sprawdzone triki

Kto nigdy nie poparzył się olejem podczas gotowania niech pierwszy podniesie rękę. Jednak jest na to pewien sposób. Po pierwsze patelnia musi być sucha, każda kropla wody powoduje „strzelanie” oleju. Jeżeli oleju musimy dodać do potrawy, która się smaży powinniśmy wlać go na brzegi. W ten sposób szybciej się ogrzeje zanim dotknie naszej potrawy.

Sos wyszedł jakiś taki… zbyt rzadki? Dodaj do niego 1 łyżkę skrobi kukurydzianek wymieszanej z 2 łyżkami wody. Mieszaj i dodawaj stopniowo obserwując strukturę sosu.

Marzy ci się już sezon grillowy i zapach kiełbaski na ogniu? Może tym razem skusisz się na szaszłyki? Przed kolejnym smażeniem zamocz drewniane patyczki w wodzie na co najmniej pól godziny przed użyciem. Prosty trik zapobiegnie przypaleniu się szaszłyków.

Przyprawy w gotowaniu

Przyprawiając potrawy bądź ostrożny. Najłatwiej przyprawiać w małej ilości i pojedynczo. Wszelkie mieszanki powodują, że nie jesteśmy w stanie kontrolować smaku. Sprawdzajmy potrawę podczas gotowania aby uzyskać taki smak na jakim nam zależy.

Przyprawy, skoro już o nich była mowa powinny być we właściwy sposób przechowywane. Przede wszystkim musi to być miejsce chłodne i zaciemnione. Nie zostawiajcie przypraw na słońcu, stracą swój smak dużo szybciej. Zwróćcie też uwagę na datę spożycia i pamiętajcie, że po otwarciu opakowania przyprawy powoli tracą swój aromat. Zwykle po około sześciu miesiącach tracą na intensywności. Dlatego jeżeli kupicie przyprawę, którą wykorzystacie jedynie raz, warto oddać ją komuś kto ją wykorzysta.

Ogólnie nie bójcie się również eksperymentować z różnymi składnikami. Na przykład warzywa mogą was mile zaskoczyć, szczególnie, gdy nie jesteście ich wielkimi fanami. Ostatnio przeczytałam ciekawy artykuł na temat soku z buraków. Na pierwszy rzut oka wydaje się to niezbyt apetyczne, ale może warto po prostu się przekonać na własnej skórze?

gotowanie i przyprawy
gotowanie i przyprawy

Trzymaj porządek w kuchni!

W kuchni istotna jest również organizacja. Dobrze przed rozpoczęciem wyłożyć wszystko na blat i mieć pod ręką. Tym sposobem unikniemy biegania po kuchni w poszukiwaniu tej ostatniej ważnej przyprawy, podczas gdy na patelni zacznie się przypalać mięso. Zmywanie naczyń podczas używania również ułatwi wam pracę. Dlatego ja napełniam zlew wodą z płynem i podczas gotowania zmywam niepotrzebne naczynia. Dzięki temu nie brakuje mi miejsca, które pod koniec zajmuje zwykle sterta brudnych talerzy, noży i garnków.

Decydując się na bardzo skomplikowaną potrawę, którą dodatkowo przygotowujemy pierwszy raz warto wcześniej się przygotować. Jak już wspomniałam, niech wszystko będzie pod ręką, w zasięgu naszego wzroku. Ułatwić możemy sobie również poprzez wcześniejsze posiekanie wszystkich warzyw, owoców i zebranie ich do misek. Gdy nadejdzie ich moment, po prostu wrzucisz wszystko za jednym razem.

Przepisy kucharskie to nie instrukcja gotowania

Pamiętajmy jednak, że przepis jest tylko przepisem. Gotowanie to nie fizyka atomowa, więc nie musimy sztywno trzymać się tego co się w nim znajduje. Jeżeli jest w nim znienawidzony przez nas kminek to nie dodawajmy go. Według przepisu zostało nam jeszcze dziesięć minut pieczenia, a ciasto już wygląda na gotowe? Sprawdź to i reaguj. To, że ktoś lub wypieczonego steka nie oznacza, że też musisz go tak wykonać. Możesz na przykład dodać do smaku trochę wina i poddusić mięso w winnym wywarze. Pamiętaj, aby do gotowania wybrać wino nie z najwyższej półki. Tańsze również świetnie się nada.

Co do ciast właśnie… Wszystko zależy od naszego piekarnika. Jedne będą potrzebować więcej czasu, inne mniej. Niestety nikt nie jest w stanie przewidzieć jak jest w twoim przypadku. Dlatego ja po spaleniu kilku stosuję jedną zasadę: po połowie czasu pieczenia sprawdzam jak ciasto wygląda. Później już coraz częściej sprawdzam i jeżeli potrzeba zostawiam ciasto raz dłużej, raz krócej. A jak sprawdzić czy ciasto jest upieczone? Wystarczy wziąć wykałaczkę i wkłuć ją w ciasto. Jeżeli nie jest upieczone to po wyjęciu wykałaczki zobaczycie na niej surowe ciasto. I analogicznie, jeżeli będzie upieczone to wykałaczka powinna pozostać sucha.

Dobry sposobem gdy wiemy, że czeka nas pracowity tydzień, jest przygotowania potraw wcześniej. Niektóre potrawy są smaczniejsze po kilku dniach. Nasz tradycyjny, polski bigos nigdy nie jest najlepszy tego samego dnia. Sosy do makaronów możemy przechowywać w lodówce w słoiku nawet kilka dni. Wszelkiego rodzaju zupy również mogą pozostać w lodówce.

Nie kupuj taniego sprzętu

Teraz spójrzmy na gotowanie od strony odrobinę technicznej. Czyli wszelkiego rodzaju garnki, patelnie i noże. Nie oszczędzajmy na nich. Lepiej kupić mniej ale lepszej jakości niż gorszej ale pasujące do wystroju kuchni. Łatwiej kroi się ostrym nożem aniżeli tym tępym. Poczytajmy wcześniej jakie garnki nadają się do naszej kuchenki czy płyty. Przydatnym gadżetem jest termometr do mięsa. Chyba nie muszę nikomu przypominać, że od surowego mięsa możemy się rozchorować? Temperatura zabija bakterie, które mogły się w nim znaleźć. Taki termometr pozwoli sprawdzić nam temperaturę w środku mięsa bez jego wyciągania i rozkrajania.

Mam nadzieję, że te kilka trików pomoże wam w kolejnym gotowaniu. Dla mnie gotowanie i pieczenie to sama przyjemność. Wystarczy naprawdę niewiele żeby ułatwić sobie życie i zaskoczyć smakiem. Zatem smacznego! Jeżeli masz jakieś pytania to zapraszam do kontaktu.

Kwiatek

Witam Cię serdecznie! Mam na imię Anna, ale wszyscy mówią na mnie Kwiatek. 🌼 Na naszej stronie ✅ hakowo.pl znajdziesz moje teksty dotyczące mody 👠 oraz zdrowia 🤒. Gorąco zachęcam Cię do zapoznania się z moim dorobkiem. ➡ KWIATEK – wszystkie teksty. Papap 💋

Przeczytaj inne:
nurkowanie rekordy techniczne kurs padi tdi rekord jaskiniowy
Nurkowanie i podwodne rekordy.

Nurkowanie samo w sobie to sport ekstremalny i co do tego nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak i na polu tak

Zamknij